architecten associatie zaltbommel bv

BNA

Ossuarium voor begraafplaats Orthen

Jaartal: 2009
Opdrachtgever: prijsvraag BAI
Locatie: 's Hertogenbosch
Bijzonderheden: sculptuur in beton voor 12.000 knekelboxen

Het gebouw vormt de overgang tussen het hoge en het lage niveau tussen de oude en de nieuwe velden. Het aanwezige talud wordt nadrukkelijker vorm gegeven en met materiaal van geruimde zerken verhard.
Het gebouw, ca. 16 meter hoog, ligt zowel op het einde van de entreeas als op een belangrijke oostelijke as. De poten zijn zo geplaatst dat het perspectief zich in beide richtingen opent. Vanuit het zuiden zal, van buiten de begraafplaats, het gebouw als landmark herkenbaar worden. Het gehele gebouw is als betonnen sculptuur gedacht zonder kozijnen of installaties.

Je komt verlaagd binnen in een crypteachtige ruimte half in het talud van het hoogteverschil van het bestaande maaiveld. In deze ruimte zijn de aanzetten van de 4 poten waarneembaar. Daartussen is ruimte voor opslag van anonieme beenderen.
In het midden zorgt een opening voor het daglicht. Een vloerverlaging schept wat meer ruimte en zorgt voor afvoer van eventueel binnenvallend hemelwater.
De poten zijn hiervandaan toegankelijk.
In de poten zijn in de hoeken plateaus aangebracht waarop de beenderboxen geplaatst kunnen worden. De plateaus lopen spiraalvormig naar boven. Door drie optreden kun je van plateau naar plateau naar boven gaan.
Zo bovenaangekomen kom je op een schelpvormig terras dat enerzijds beschutting en anderzijds uitzicht biedt.